اعتماد به نفسی که سفر ترامپ به بن سلمان داد
سید عماد حسینی- به اعتقاد برخی از کارشناسان، سفر اخیر دونالد ترامپ به سه کشور حوزه جنوبی خلیج فارس، به ویژه برای محمد بن سلمان که سوداهای بلندپراوانه در سر دارد، بسیار ثمربخش بوده و توانسته اعتماد به نفس از دست رفتهاش را به او بازگرداند.
سوای میلیاردها و تریلیونها دلاری که محمد بن سلمان و دو رهبر جوان دیگر در کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس مجبور به پرداخت آن به تاجر کارکشته و دلال زبردست آمریکایی شدند، کاخ سفید ترتیبی داده است تا نشانههایی از قدرت و اعتماد به نفس را هم این سه جوان و به ویژه محمد بن سلمان در خود ببیند.
با نگاهی به روند اوضاع در روزهای اخیر، شاهد نشانههای منطقهای و بینالمللی هستیم که حکایت از آن دارند، ایالات متحده بعد از جمعآوری تمامی پولها و سرمایههای دلخواهش برای تزریق به اقتصاد بحرانزده خود، اینگونه وانمود کرده است که قصد دارد در جنگ و رقابت دایر بین رقبای سنتی در خاورمیانه ارجحیت را به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس داده و این تصمیم را در چارچوب یک عزم راهبردی گرفته است.
با نگاهی به رسانههای عربی، به ویژه سعودی، و همسو با عربستان سعودی این تلقی به وجود آمده است که کاخ سفید تصمیم راهبردی خود را برای تبدیل کشورهای همکاری خلیج فارس، به ویژه پادشاهی عربستان سعودی، به متحد اصلی و نماینده اول خود در منطقه گرفته و حتی ریاض را به تلآویو و خواستههای بن سلمان را به درخواستهای نتانیاهو ارجحیت میدهد.
با وجود اینکه این موضوع تا حدی از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در رفتارهای او تداعی میشود اما به اعتقاد کارشناسان سعودی این امر در جریان سفر دونالد ترامپ (حین امضای قراردادهای چند میلیارد دلاری و دریافت هدایای بسیار گرانقیمت) توسط رئیسجمهور آمریکا، آشکارتر شد.
این تحول در گفتمان و رفتارهای دونالد ترامپ باعث شد تا در پایتخت این کشورها اینگونه معنی شود که نفوذ مستقیم و موثر در منطقه دیگر قرار نیست از طریق اسرائیل، که فاقد ظرفیت ساختاری برای ایفای چنین نقشی در محیطی متخاصم است، مدیریت شود، بلکه آمریکا میخواهد این مهم را از طریق ریاض و دیگر پایتختهای خلیج فارس به انجام برساند!
اما آیا واقعاً ما شاهد چنین تحول ژئوپلیتیکی در رویکرد آمریکا نسبت به منطقه هستیم؟ و آیا آنچه که ما حین سفر ترامپ به ریاض در رابطه با سوریه دیدیم، در رابطه با چند کشور دیگر از جمله لبنان و حتی غزه و مساله فلسطین هم تحقق پیدا خواهد کرد؟
به هر شکل، کشورهای شورای همکاری در قولهایی که به دونالد ترامپ برای تزریق چند تریلیون دلار از درآمدهای نفتی خود به اقتصاد آمریکا دادهاند، وفادار بوده یا به تعبیری مجبور به وفاداری خواهند بود، اما آیا دونالد ترامپ هم به وعدههای خود وفادار میماند یا در پایان مهمانی و خروج از منطقه، همه قولهایش را فراموش کرده و رهبران این کشورها را با اعتماد به نفس شکلگرفته تنها خواهد گذاشت!
منبع: etemadonline-713791